9 juli 2013

Lite historik om vårt husVårt hus har en speciell historia. Men vilken?

När vi började efterforska om vårt hus visade det sig attdet finns inget, och då menar vi inget, om vårt hus i stadsbyggnadskontoretsarkiv. Husets akt finns helt enkelt inte. Jo, lite finns det, men det sträckersig till det utförliga: Byggnadsår: 1910, Arkitekt: Okänd, Byggmästare: Okänd,Byggherre: Okänd, Funktion: Enfamiljsbostad "Annehem".

Vad gäller gamla ritningar, gammal dokumentation ellerhandlingar som borde ha kommit in och arkiverats under årens lopp, så är tyvärrakten i princip tom. Lite märkligt tyckte vi. Därför är den äldstadokumentation vi har det flygfoto över huset, som lämnades kvar när vi köptehuset. Detta har vi lyckats spåra till att det är taget i slutet av 60-taletgenom kontakt med Svenska Aerobilder.
Som man kan se på bilden var tomten dubbelt så stor på dentiden. Men tomten styckades troligen av i början av 90-talet och ett 1,5-planshus byggdes på den norra delen av tomten. Attans, kan man väl säga till det. Omså inte varit fallet hade vi nu haft en underbar trädgård med gamlaäppelträd, stort trädgårdsland och t.o.m. ett litet gästhus i ena delen. 
Vårt hus är en del av Ramlösas bevarandeprogram.

I bevarandeprogrammet kan man läsa om Brunnsparkens spännande historiamed allt från tillhåll för banditer, till grundandet av hälsobrunnen på 1700-talet och till idag. Där kan manockså läsa om det pampiga Brunnshotellet som faktiskt är Sveriges störstaträbyggnad.

Vad gäller mer specifikt vårt hus finns följande att läsa:

”Kvarteret tillhördefamiljen Unmans stora ägor norr och öster om Ekebacken, hela områdetavstyckades 1904 och tomterna ställdes ut till försäljning. Själv boddefamiljen Unman sommartid på Gamlegård och vintertid i Stockholm. Försäljningengick trögt i början och det äldsta hus som finns i kvarteret uppfördes 1910. Detidigaste och mest påkostade byggnaderna uppfördes därefter under 10- och20-talet längs vägen…”

Vårt hus tillhör kategorin ”Byggnader av kompletterande värdeför miljön” och så här beskrivs huset:

”Oregelbunden byggnadi ett och ett halv plan med vind och källare, vita slätputsade fasader på enbrun avsatt sockel. Halvvalmat mansardtak täckt med falsad takplåt, plåtklädd skorsten, i sydvästra hörnet en tornkropp med lanterninförsedd kupol.Mot fasaderna en avtrappad takfotsgesims. Fönstren är bruna av olika modeller,mot söder med tunnvalvslagna öppningar. Huvud-entre på västra kortsidan medsidoljusfönster. Fönstren byttes ut 1982 (ursprungligen vita korspostfönster)samtidigt som putsen målades om och namnet "Annehem" togs bort. Husetvar ursprungligen en tvåfamiljsbostad…”

Källa Bevarandeplan för Ramlösa:Huset som det ser ut idag men på en mindre tomt. 
På balkongen som ni ser på bilden, har vi sol hela kvällen tills den går ner. Därför vill vi nyttja platsen bättre och göra den mer mysig. Här skulle vi kunna sitta på kvällen innan vi går och lägger oss. En härlig lounge grupp eller ett par sköna fåtöljer. Jag får kika runt och få lite inspiration tror jag. 


Ha det så bra,
Kram Annette 


1 kommentar:

Jennica... sa...

Alltså, det där huset....det är som en dröm!!
Kram!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...