21 januari 2016

T a d e l a k t - uråldrig kakelputs i modern tid
Jag läste en artikel i Helsingborgs Dagblad om en kakelputs "Tadelakt". Det blir verkligen super snyggt och kan putsas ovanpå klinker och kakel. Tänk så smart när man en dag är trött på kaklet i badrummet, då är detta ett bra alternativ istället för att behöva riva ner kaklet.  

I tusentals år har man använt tadelakt i Nordafrika. 
Tadelakt sägs vara enkelt att lära sig – men ta en livstid att bemästra. Materialet har sina rötter i Marocko och har använts i tusentals år i hela Nordafrika, från Marocko i väst till Turkiet i öst. Den som har varit inne i ett marockanskt palats eller ett turkiskt hammambad har kanske lagt märke till de matta väggarna, som med största säkerhet är putsade med just tadelakt.
Materialet började användas för minst 2 000 år sedan, och hållbarheten är i det närmaste oändlig. Putsen sitter tills byggnaden helt enkelt rasar.

Under kolonialtiden spred sig traditionen uppåt i Europa och tadelakten blev så småningom vanlig även i Italien, Frankrike, Tyskland och Holland. Under senare år har den även letat sig upp till oss i Norden, och blir allt vanligare i modern arkitektur. Exklusiva badrum och kök putsas med tadelakt i stället för att kaklas. Även bänkskivor och möbler – till och med toalettstolar – kan putsas, vilket ger stora möjligheter till nyskapande inredningar.
Än så länge är de flesta kunderna köpstarka och lägger mycket pengar på inredning. Men materialet i sig är inte särskilt dyrt, det är snarare ett billigare material än kakel och mosaik. Kvadratmeterpriset ligger mellan 1 200 och 3 200 kronor, inklusive arbetskostnad.

Själva materialet är billigt, men kräver en stor arbetsinsats. Innan putsen torkat måste det poleras, vilket bland annat görs för hand med en sten. Arbetet kräver fingertoppskänsla och det går inte att ta en fikapaus mitt i.

Tadelakt är ett kalkbaserat putsbruk som bryts i Marocko och blandas med vatten. Underlaget måste vara stabilt. Sten, betong eller liknande underlag lämpar sig att putsas med tadelakt. Ytan poleras blank och vattentålig med en hård halvädelsten och behandlas med olivoljesåpa.
Beton ciré liknar tadelakt, men är en modernare uppfinning. Putsen har en inblandning av cement och akryl för att tåla små rörelser i underlaget utan att spricka sönder. Beton ciré fungerar att putsa på till exempel gipsskivor och används därför oftare i moderna inredningar.
Stucco lustro är en lerputs som putsas blank och tät på samma sätt som beton ciré.
Stucco veneziano är ett kalkputs med inblandning av marmorkross

Tadelakt och även systermaterialen kan färgas in med pigment till nästan vilken kulör som helst. Ytan kan fås i såväl matt som blank finish beroende på vad man eftersträvar. 

Delar av artikeln är använd och den publicerades i HD den 9 januari 2012 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...