19 augusti 2013

Det växer i trädgårdslandet
I våras lekte vår tjej hos en kompis efter skolan, så jag hämtade henne där efter jobbet. De hade pysslat under eftermiddagen och planterat pumpafrön i en liten kruka som vi fick ta med oss hem. Vi ställde sedan krukan på verandan och efter ett par veckor hade den växt någon decimeter. Vi planterade plantan i vår lilla odlingslåda och efter ganska kort tid såg vi att den började växa och fick så småningom vackra gula blommor. På en av blommorna såg vi sedan en liten pumpa börja ta form. Detta började såklart bli en kul grej varje morgon, att kolla hur stor pumpan blivit. Helt otroligt som den har växt nu, det finns nog risk för att stjälken går av. Men vi har försökt hänga den i ett nät så att den inte kan ramla ner när den blivit så tung. Hoppas den får hänga kvar och bli en färdig pumpa.

Men visst är det otroligt att det kan bli så mycket bladverk och något så stort av ett litet frö. 

Fortsättning följer.....  Pumpor tillhör gurkfamiljen. De finns i en mängd olika sorter och de flesta kommer ursprungligen från Amerika där de odlades av indianerna på 1500-talet.

Pumpan är en grönsak med många användningsområden och dessutom är den nyttig. Liksom andra orangefärgade grönsaker innehåller den rikligt med karoten, men den innehåller även kalium, magnesium, järn och folat.  

1 kommentar:

Jennica... sa...

Men så himla fräckt! Vilken fantastisk blomma och vilken stor pumpa det blivit! Jag håller med, att det kan bli något så stort av ett litet, litet frö!
Kram!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...