28 juni 2013

Rosorna börjar slå ut
Vi har massor av rosenknoppar och vissa börjar slå ut, det är verkligen vackert i trädgården nu. Vad just denna lilla ros heter kommer jag inte ihåg. Den är ganska liten och är knallrosa precis när den börjar slå ut, men när den slagit ut helt, så blir den vit. Visst är det häftigt?
Vid samma spalje, nere vid vår soliga hörna i trädgården, har vi även an annan ros, min favorit ros - New Dawn.
New Dawn är en återblommande, klätterros och blommar både på nya årsskott och på små årsskott längst ut på gamla grenar. Huvudbeskärningen görs under våren, för att forma rosen och för att stimulera nytillväxten. Då tar man till att börja med bort all död ved. Om du inte ännu har gjort det är det nu jättelätt att se vad som är vid liv och har skjutit skott. Tycker du att rosen har blivit för skrymmande och vill korta in den rejält kan du också göra det utan att skada den om rosen i övrigt är vid god vigör.
Klipp alltid snett ovanför ett nytt bladskott eller ”öga” som pekar i den riktning som du vill att den nya grenen ska växa. Försök att göra snittet så nära som möjligt utan att skada skottet/ögat, och använd alltid en rengjord sekatör.
Under sommaren kan rosen behöva gallras ytterligare. Gamla skott som då har blommat under två somrar eller mer kan du kapa bort helt. Dessutom ska man alltid knipsa bort de skott som har blommat. Klipp då bort vissna blomklasar tillsammans med de närmaste två bladen under.
Jag har nog inte klippt ner våra rosor så som man ska, men de är fina ändå. När hela spaljé står i blom är det så fantastiskt fint. Jag återkommer med en bild då.

Denna speciella vita ros som vi har på vår baksida blir bara större och större. Den vill jag så småningom ha runt en båge eller portal som den slingrar sig runt. Fint att komma in på baksidan och då få gå genom en båge med rosor. Känns som det passar bra i en äldre trädgård.

Nu ska jag faktiskt avluta för ikväll, det är ju en dag imorgon också.....
God natt!4 kommentarer:

Annes vita rum sa...

Härliga bilder och fin blogg har du från ditt vackra hem! Och namnet på bloggen är ju inte så olikt mitt:)Ha en skön lördag..kramiz

Lisa-Maja sa...

Hej!
Jag hittade hit genom Anna Truelssons blogg och kände att var bara tvungen att kommentera. En jättefin och trevlig blogg och ett såå vackert hem!! Jag lägger din blogg i min lista så ses vi kanske snart igen:)

Ha en fin helg!!
hälsningar lisamaja

ANNETTE sa...

Tack för värmande ord!
Önskar dig en härlig söndag.
Kram Annette

ANNETTE sa...

Hej Lisamaja,
Så kul att du hittat till min blogg! Tusen tack för fina komplimanger, det värmer.
Önskar dig en fin söndag
Annette

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...