29 december 2016

Inför nyår




I år har julen bara susat förbi, och eftersom jag har jobbat i mellandagarna så har julkänslan helt försvunnit. Nu vill jag få bort det allra juligaste pyntet här hemma och istället få det lite mer sobert.
Nyårsafton är ju snart här och då är det ju kul att duka lite extra fint, Istället för det eventuellt röda pyntet på bordet är det vackert att byta ut till guld, silver och glitter.
Jag tittade på Leila i förrgår på TV4 när hon lagade en lyxig nyårsmeny. Sååå gott allt såg ut. Hon hade även dukat fint och visade ett trevligt tips på servettvikning.

Tänkte nämna några av recepten hon lagade här som jag gillade skarpt. Se längre ner i inlägget. 
Kanske några bra tips till er nyårsmeny?


Här kommer även inspiration på några vackra nyårsdukningar....




Stylizimoblog.com



Bild: Leila.se

LONBELLINI

1 flaska prosecco
1 liter melontärningar från Galia (ca ½ stor eller 1 mindre melon) 
2-3 msk råsocker 
Saft av 1 lime
En knivsudd vaniljpulver

Skär melonen i 2 cm stora tärningar, lägg på en plåt och frys in i ett par timmar.
Lägg melonen i blendern och tillsätt socker, limesaft och vaniljpulver. Häll i en skvätt prosecco och mixa. Fortsätt med prosecco lite i taget tills allt är blandat, men låt gärna lite melonbitar vara kvar.
Servera i champagneglas eller andra festliga drinkglas.



Kanderade Chillinötter


  • ½ dl strösocker 
  • 1 nypa chiliflakes 
  • 1 tsk kanel

  • 2 tsk smör 
  • 5 dl blandade rostade nötter (pekannötter, valnötter, mandlar, jordnötter) 
  • Flingsalt
  • Häll strösocker, chiliflakes och kanel i en het wok eller stekpanna och låt smälta tills sockret får en karamelliserad, ljusbrun ton. Rör så lite som möjligt så att det inte blir hårda klumpar. 
  • Tillsätt hälften av smöret och rör ut.
  • Tillsätt nötter och sesamfrön och blanda dem väl med karamellen. 
  • Tillsätt resterande smör och rör om. Krydda med flingsalt.
  • Häll upp på en plåt med smörpapper och låt svalna.

1 TÅRTA

PASSIONSFRUKT

  • 7 ekologiska äggvitor

  • 5 1⁄4 dl strösocker

  • Saft av 1⁄2 citron

  • 200 g vit kvalitetschoklad 
  • 100 g pistagenötter
TOPPING
  • 5 dl vispgrädde

  • 3 dl grekisk yoghurt, 10 % 
  • 4 msk florsocker

  • 1 nypa vaniljpulver

  • 6-8 passionsfrukter

  • Sätt ugnen på 130 grader, varmluft.
  • Blanda äggvita, strösocker och citronsaft i en rostfri bunke. Rör tills sockret lösts upp.
  • Vispa marängen tjock över kokande vattenbad (i en skål över kokande vatten) tills den uppnår cirka 65 grader och blir glansig. Värmen gör att eventuella sockerkristaller smälter.
  • Ta av marängen från värmen och vispa den med elvisp tills den har svalnat helt (så att inte chokladen smälter när den vänds i).
  • Hacka choklad och pistagenötter grovt och vänd försiktigt ner dem i marängen.
  • Skeda ut marängen till ett toppigt, runt marängberg på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda marängen i mitten av ugnen i 70–90 minuter, den ska vara mjuk i mitten när den är klar.
  • Vispa grädden löst och blanda den med yoghurt, florsocker och vaniljpulver. Skeda ut yoghurtgrädden över marängbottnen och toppa med urgröpt passionsfrukt.

Jag hittade även denna citronmarängpaj som jag tycker ser smarrig ut. Måste testa den en dag, kanske på nyår....

Bild: www.klingskitchen.blogg.se/


CITRONMARÄNGPAJ

12 st digestivekex
75 g smör
1 burk kondenserad mjölk
2 ägg separerade
1,8 dl strösocker
1,25 dl citronsaft
skal från 1 citron
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smält smöret och smula kexen till pajskalet. Blanda det smälta smöret med kexsmulorna. Tryck ut dem i en form med löstagbar botten och ställ i frysen en stund.
3. Blanda kondenserad mjölk med äggulor och citronsaft. Vispa och häll i pajskalet.
4. Vispa äggvitor och sockret tills det blir styva toppar. Häll marängen över citronblandningen.
5. Täck formen med folie så inte marängen skall bli bränd. Baka den i 15-20 minuter.
Den blir ännu godare om den får stå i kylen några timmar innan den serveras.
Servera gärna med lite grädde.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...