23 juni 2014

Hemmagjord flädersaft




Efter midsommarfirande i fredags och middag med vänner på midsommardagen, så är det måndag igen. Snart ska jag till Köpenhamn på möten, laddar för några dagars jobb, bara denna veckan också, sedan väntar 4 veckor efterlängtad  och välbehövlig semester.

Igår på väg hem från golfbanan, så stannade vi till och plockade lite fläderblommor. Det var nog i sista stund, snart blommar de ut. Jag gjorde sedan flädersaft, och på torsdag ska den vara klar. Visst är det gott och typiskt sommar?  Tänk en varm sommardag med ett glas kall saft. Är också gott i en kall drink.

Nu ska jag strax bege mig, en kollega hämtar mig om en stund.

Ha en bra måndag alla,

Kram
Annette









RECEPT
Drygt 1 liter saft

8,5 dl socker
8 dl vatten
20-25 klasar nyplockade fläderblommor
25-30 g citronsyra
1-2 citroner


1. Lägg blomklasarna i en bunke som rymmer minst 4 liter.  Skölj citronerna noggrant och skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare.
2. Skiva citronerna tunt och lägg dem i bunken tillsammans med fläderblommorna och citronskalet.
3. Koka upp vattnet, rör ner sockret och dra kastrullen från värmen när sockret lösts upp. Rör ner citronsyran och häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna i bunken. Rör om och låt saften stå och dra övertäckt i kylen 3-4 dagar.
4. Sila saften genom en silduk eller en tunn kökshandduk. Häll upp på flaskor och förvara kallt.

Recept från Allt om mat


3 kommentarer:

Life´s Silverlining and I sa...

väldigt gott med flädersaft! Bra att blanda drinkar med också:) Kramkram Pernilla

svart vitt och rött sa...

Så gott! Jag har aldrig gjort egen, men brukar få några flaskor av svärmor. Tas ju tacksamt emot :-) Ha det gott!

Jennica... sa...

Åh...mums! Det är den bästa saften! Har dock aldrig gjort egen....min farmor gjorde den allra bästa.... :)
Kram Jennica

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...