Hoppas ni haft en bra helg.
Idag har jag mest skrotat här hemma, tvättat lite, rensat kläder, vikt tvätt och bakat bullar.
Jag gick en promenad med en väninna i eftermiddags också, skönt att röra på sig och få lite frisk luft.
Apropå att baka, så bakade jag ganska ofta innan, men nu var det alltför länge sen, vet egentligen inte varför. Det är ju så mysigt och kul att baka och luktar så gott. Idag bakade jag mini bullar till små söta semlor.
De blev super goda, och receptet får ni här:
(Från Leila bakar)
(Från Leila bakar)
1 sats vetedeg
- 1 msk kardemummakärnor
- 3dl mjölk
- 50 färsk jäst
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 150 g mjukt smör
- 1 ekologiskt ägg
- 11-12 dl vetemjöl special
Fyllning
- Mandelmassa
- 1 skvätt mjölk
- Vispgrädde
- Ägg till pensling
- Florsocker
1 sats vetedeg
- Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
(Eller gör som jag: Smält smöret, blanda ner mjölken och häll den fingervarma blandningen över jästen.)
- Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar
Semlor
- Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.(jag gjorde mindre bullar, och fick ca 3 ggr så många)
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
- Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
- Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
- Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa övergrädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.
- Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.(jag gjorde mindre bullar, och fick ca 3 ggr så många)
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
- Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
- Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
- Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa övergrädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.
Det som är så fiffigt med så små semlor är att man lätt kan äta två utan att skämmas. Mums!
Efter middagen gjorde barnen sin variant på semla - Nutella semla!
Mmm kanske inte så dumt det heller.
Mumsfillibabba! Som jag längtar efter semlor... Helt klart livskvalitet:)
SvaraRaderaMen guuud så gott! :)
SvaraRaderaRiktigt mumsigt.
Kram Jennica